ARTYKUŁY

Żeby schudnąć trzeba jeść?!

Wielokrotnie powtarzamy ,że aby schudnąć trzeba jeść!

Wśród wielu osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy krąży nadal przekonanie,  że aby schudnąć  trzeba głodować. Przyczyniają się do tego między innymi otaczające nas w mediach propozycje diet 1000 kcal, które wbrew pozorom wcale nie są  świetnym rozwiązaniem żywieniowym i wcale nie gwarantują sukcesu a wręcz przeciwnie…

Zacznijmy od pojęcia Metabolizmu.

Metabolizm to szereg  reakcji, które zachodzą w naszym organizmie, prowadzące do wykorzystania energii i składników odżywczych z pożywienia i do podtrzymania procesów życiowych. Na tempo metabolizmu możemy wpłynąć przez długofalowe zmiany, obejmujące dietę, aktywność fizyczną i higieniczny tryb życia. Musimy mieć świadomość, iż najważniejszą zasadą obowiązującą w przypadku dbania o właściwie funkcjonujący metabolizm to mądrze jeść (lecz się nie głodzić!) i dużo się ruszać – wtedy spalanie na pewno przyspieszy. Podsumowując, im szybszy metabolizm tym łatwiej i szybciej spalana jest tkanka tłuszczowa.

Dieta uboga w kalorie, czyli wszystkie diety typu 1000 kcal czy ogólnie na poziomie podstawowej przemiany o ile już przyniosą efekty, to niestety nie na długo. Są to diety bardzo restrykcyjne. Bardzo często po zakończeniu kuracji odchudzającej kilogramy wracają z powrotem co jest efektem m.in. spowolnionego metabolizmu (efekt jojo), pojawiają się niedobory witamin i składników mineralnych, złe samopoczucie i apatia to kolejne z konsekwencji.

Żeby uniknąć tych błędów musimy zrozumieć między innymi co to jest Podstawowa przemiana materii PPM – To ilość energii, która jest niezbędna do utrzymania podstawowych funkcji życiowych organizmu (takich jak oddychania, praca serca i inne) w warunkach zupełnego spokoju fizycznego i psychicznego.

PPM jest sprawą indywidualną, to oznacza, że każdy ma swoją podstawową przemianę materii i to co dla jednego będzie odpowiednim zapotrzebowaniem na energie przy diecie redukcyjnej, dla drugiego może być głodówką.

Jest wiele czynników, które wpływają na wartość naszej podstawowej przemiany materii J

  • Płeć – kobiety z natury posiadają większą ilość tkanki tłuszczowej i ich PPM jest mniejsza jak u mężczyzn. Mężczyźni są posiadaczami mniejszej ilości tkanki tłuszczowej (czyli mają mniejsze zapasy energetyczne) i tym samym ich zapotrzebowanie na kalorie jest większe jak u kobiet.

U kobiet zapotrzebowanie na kalorie zwiększa się np. w drugiej połowie ciąży i podczas karmienia niemowlęcia piersią.

  • Wiek – w okresie dojrzewania zapotrzebowanie organizmu na kalorie jest największe. Po 21. roku życia twój “metabolizm” spowalnia swoje obroty
  • Wzrost – im jesteśmy wyżsi tym PPM jest wyższe
  • Ciężar ciała – im większa masa ciała tym nasza podstawowa przemiana materii jest wyższa
  • Ilość tkanki tłuszczowej również ma tu znaczenie
  • Stan zdrowia – jest wiele czynników, które obniżają czy podwyższają twoje PPM, np. niedożywienie organizmu obniża przemianę, niedoczynność tarczycy obniża zapotrzebowanie na kalorie, natomiast nadczynność tarczycy może podwyższyć je nawet do 80%, stałe przyjmowanie leków na nadciśnienie, stosowanie antykoncepcji hormonalnej.

 

Następne ważne pojęcie to CPM, tzn całkowita przemiana materii, która sprawia, że nie przybierasz na wadze, ani nie chudniesz ,,STOISZ W MIEJSCU”.

Dzięki temu wskaźnikowi wiadomo, ile kalorii dziennie należy spożyć, aby zapewnić energię dla optymalnej pracy organizmu.

Wiemy, że te wszystkie pojęcia mogą wydawać się dojść skomplikowane dlatego warto po pomoc w ich rozwikłaniu spotkać się z Naszym dietetykiem, który odpowiednio dobierze dla Ciebie podaż energetyczną i rozwieje Twoje wątpliwości.

A co się dzieję gdy spożywamy miej kalorii niż wynosi nasza podstawowa przemiana materii ? Spróbujemy Wam to zobrazować i po krótce wytłumaczyć.

Spożycie kalorii poniżej podstawowej przemiany materii jest równoznaczny z głodówką i nam zwyczajnie szkodzi zamiast pomagać a także grozi niedożywieniem.

Jest szereg konsekwencji, o których warto wspomnieć :

  • Po pierwsze szybki efekt nie oznacza skuteczności i często wiąże się z efektem jojo.
  • Często możemy zaobserwować u swoich klientów, którzy decydują się na zbyt niską ilość kcal w swojej diecie, że ich metabolizm spowalnia i stoją w miejscu
  • Kolejnym ryzykiem wynikającym ze stosowania bardzo niskokalorycznych diet jest stworzenie menu niedoborowego w witaminy i składniki odżywcze co skutkuje wypadającymi włosami, łamliwymi paznokciami czy problemami skórnymi,
  • Kiepskie samopoczucie,
  • Brak energii,
  • Osłabienia odporności;
  • Gorsza praca układu pokarmowego i wielu innych.

Pamiętajcie, że można zdrowo chudnąć, zdrowo się odżywiać, nie odczuwać głodu, stopniowo zmieniać swój styl życia na zdrowszy i być szczęśliwym  J

Co mamy na myśli pisząc zdrowo się odżywiać, zdrowo chudnąć?

W zdrowym i prawidłowym odżywianiu ważne jest dostarczanie ciału tego, czego faktycznie potrzebuje w takiej ilości jakiej będzie dla niego odpowiednie.

Dobrze odżywiony organizm swoje efekty będzie odzwierciedlał np. w pięknej kobiecej sylwetce czy też w wysportowanej męskiej sylwetce, zachowując tkankę mięśniową a gubiąc tłuszczową – wówczas na wadze nie musimy widzieć dużej różnicy. Zaś osoby z deficytem kalorii z kiepskim rozłożeniem makroskładników zobaczą efekty w utracie wagi – idzie to w parze z utrata tkanki mięśniowej. Gdy mięśnie nie są prawidłowo odżywione zaczynamy je tracić (nasz organizm wykorzystuje je do pozyskiwania szybkiej energii), przemiana materii spada, a co się z tym idzie, spalamy coraz mniej kalorii.

Poniższy rysunek świetnie ukazuje różnicę

utrata wagi

Rysunek: internet

Przykład 1.

Nasza klientka podjęła decyzję, iż rozpocznie dietę z kaloryką 1200, czyli nawet nie była to jej podstawowa przemiana materii. Efekty były bardzo słabe, prawie żadne. Waga utrzymywała się, obwody stały w miejscu z racji spowolnionego metabolizmu – co nie dziwne. Nie o takie efekty Pani walczyła. Wiec  Po dwóch miesiącach zdecydowała się jednak na odpowiednią ilość kcal jaką zaleciła Pani dietetyk.

Na wykresie można zaobserwować jakie zmiany nastąpiły po zwiększeniu ilości kalorii – zgubiła w przeciągu 2 mcy 1,8 kg tkanki tłuszczowej nie tracąc przy tym tkanki mięśniowej.

Przykład 2.

Pani Karolina na odpowiednio dobranym  zapotrzebowaniu kalorycznym zredukowała 3 kg tkanki tłuszczowej w przeciągu 2 miesięcy, masa mięśniowa utrzymana po czym samodzielnie podjęła decyzję o zmianie ilości kalorii na tą poniżej swojej PPM i co się wydarzyło – głodząc się w przeciągu niespełna 3 tygodni przybyło jej 1 kg tkanki tłuszczowej a tym samym paląc tą samą ilość tkanki mięśniowej. Po wadze tego nie zauważyła, do momentu pomiarów była zadowolona 😛 po pomiarach jednak szybko postanowiła wejść na kalorykę powyżej swojej PPM – wyniki poprawiły się tkanka tłuszczowa w dół, mięśniowa lekko w górę 🙂

Przykład 3.

Pan Łukasz ściśle trzymający się zaleceń oraz mający dobraną odpowiednia kaloryke dzięki czemu potrzeba na słodkie i nocne podjadanie minęły a pojawiły się świetne efekty w postaci pozbycia się

Motywacja Pana Łukasza nie ustaje – działa dalej 🙂  mając już mega satysfakcje ze swoich efektów !

Relacja z organizmem, oparta na zaufaniu (że go nie zagłodzisz) i trosce (że dostarczysz mu niezbędnych do życia składników) jest gwarantem powodzenia co widać po wynikach.