ARTYKUŁY

Jak tworzymy nasze diety? cz.1

Odpowiedni sposób odżywiania jest integralnym elementem zdrowego stylu życia wszystkich ludzi. Stosowanie się do założeń zbilansowanej diety, pokrywającej zapotrzebowanie na składniki pokarmowe jest warunkiem zachowania zdrowia i dobrej kondycji fizycznej przez całe życie. Dlatego też planując diety, niezbędny jest odpowiedni podział na makroskładniki.
Podstawą od której należy zacząć jest odpowiednie wyliczenie dziennego zapotrzebowania energetycznego. Jeśli nie znasz własnego bilansu kalorycznego – zachęcamy do kontaktu z Naszym dietetykiem, który w tym Ci pomoże i dobierze odpowiednią ilość kcal pod kątem redukcji czy budowy masy mięśniowej .

Kolejną istotną sprawą jest odpowiedni dobór i wyliczenie makroskładników w diecie tj.
BIAŁKO, które odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu czy budowie masy mięśniowej. 1g białka jest równy 4kcal. Do głównych źródeł białka zaliczamy: jaja, mięso, ryby, odżywki białkowe oraz produkty pochodzenia mlecznego. Jeśli chodzi o pochodzenie białka w diecie, to osobiście preferujemy białka pochodzenia zwierzęcego. Wiele cateringów wlicza białka roślinne, my osobiście bazujemy głównie na białkach pełnowartościowych tj. zwierzęcych! Nie oznacza to jednak, że nasza dieta składa się tylko z posiłków mięsnych czy samych jaj ☺ Na naszej diecie białka są rozłożone równomiernie na posiłki w ciągu całego dnia i jest to korzystniejsze dla Naszego organizmu.

WĘGLOWODANY – teoretycznie człowiek jest w stanie spożywać ich zmniejszoną ilość, jednak w przypadku osób uprawiających sport są one niezbędne. Węglowodany to przede wszystkim paliwo dla naszych mięśni. Podobnie jak Białka zawierają 4kcal.
Pewnie zauważyliście, że na naszej diecie śniadania są bez węglowodanów. Nie ma badań, które wykazują, ze śniadania BT są lepsze od pozostałych. Ale warto przetestować je na sobie. Z naszych obserwacji wynika, że Nasi Klienci czy też podopieczni po zjedzeniu węglowodanów na śniadanie nie tryskają energią. Natomiast poziom cukru we krwi po śniadaniu białkowo-tłuszczowym rośnie wolniej i tym samym spada wolniej, co może pomóc w kontroli apetytu i zmniejszyć napady głodu występujące w dalszej części dnia.

Chcemy dodać, że nasze posiłki komponowane są tak, aby poziom cukru w ciągu dnia, był w miarę stabilny, bez żadnych skoków czy spadków. Właśnie dlatego jedzenie śniadań białkowo-tłuszczowych wydaje się korzystne.
Kolejny makroskładnik :

TŁUSZCZE najbardziej kaloryczny makroskładnik bo 1g T zawiera aż 9kcal. Nie zapominajmy, iż jest niezbędnym składnikiem w naszej diecie, między innymi dlatego aby utrzymać nasz układ hormonalny na odpowiednim poziomi. Głównymi źródłami tłuszczu są oliwa z oliwek, żółtka jaj, orzechy, olej lniany, awokado, nasiona tj. słonecznik, sezam itp.
Odpowiednie skomponowanie programu odżywczego jest zadaniem niezwykle trudnym , aczkolwiek nie dla Nas ☺

Stosowanie odpowiedniej, zrównoważonej diety jest ściśle powiązane z utrzymaniem dobrej kondycji i jest kluczowym aspektem zdrowego stylu życia dla Nas wszystkich. Coraz częściej mówi się, że odpowiednia dieta to połowa sukcesu i z tym całkowicie się zgadzamy ☺
W kolejnych artykułach opiszemy szczegółowo jak wyliczamy makroskładniki w Naszych dietach ☺

 

Kamila Śmietana

Dietetyk